Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 1. april 2019

ZA ZIDOVI SAMOSTANA Urednikova beseda

Za nami je božični čas, čas jaslic in veselega poglabljanja v pomen rojstva Božjega Deteta. Preden boste dobili 4. številko našega mesečnika, bomo že začeli postni čas. Zato je že v tej številki nekaj odmevov na najbolj intenziven čas cerkvenega leta, čas, v katerem bo v ospredju poglabljanje v Kristusovo trpljenje iz ljubezni do nas in naš odgovor v spreobrnjenju in pokori. Angeli in pastirji so se umaknili in nastopili bodo tisti Judje, ki bodo na čelu z Judežem in Pilatom Jezusa obsodili na smrt in ga pribili na križ. To smo pravzaprav mi vsi.
Smo v letu fatimskega pastirčka svetega Frančiška. Obhajamo stoletnico njegovega rojstva za nebesa. Spomnili smo se ga v duhovnih vajah za župnijske animatorje in posvečene Jezusovemu in Marijinemu Srcu od 25. do 27. januarja 2019. V tej številki se ga bomo spomnili tudi v našem glasilu. Dne 20. februarja skupaj s sestrico Jacinto praznujeta svoj god. Če bo Božja volja, bo papež Frančišek leta 2022 na Portugalskem obhajal svetovni dan mladih in skoraj gotovo poromal tudi v Fatimo.
V kapeli Odrešenika človeka z mozaikom p. Marka Rupnika je bil od 25. do 26. januarja 24-urni svetopisemski maraton, ki je hotel poudariti pomen Svetega pisma za naše krščansko življenje.
Na občnem zboru Čebelarskega društva Stična, v januarju 2019, je med drugimi tudi samostan dobil priznanje I. stopnje regijske Čebelarske zveze Petra Pavla Glavarja, ki povezuje dolenjska čebelarska društva. Glavne utemeljitve za odlikovanje so bile tri: 1. večstoletno čebelarjenje in sodelovanje z okoliškimi čebelarji, tudi zaradi večje porabe voska pri liturgiji; 2. prispevek samostana pri dvigu iz pozabe pomembnega tukajšnjega čebelarja, duhovnika Jožefa Jeriča iz Petrušnje vasi in namestitev spominske plošče na Gradišču; 3. vsakoletno sodelovanje pri izpeljavi Ambroževe maše v Stični za okoliške čebelarje in čebelarska društva.
Zahvaljujemo se vsem, ki ste za naše glasilo že dali prostovoljni prispevek za leto 2019. Priporočamo se tudi za pričevanja o molitvi rožnega venca, da bo poleg tujih pričevanj vedno več domačih. Naš cilj je, da bi se čimveč slovenskih vernikov in družin odločilo za to molitev in da bi se z Božjo pomočjo potrudili tudi za kvalitetno molitev, ki nas bo po Materi Mariji vedno bolj povezovala z Jezusom in njegovim življenjem.
Vsem želim dobro pripravo na postni čas, ki naj nam pomaga, da se poglobimo v veri, upanju in ljubezni ter na svetu naredimo čim več dobrega in tako zajezimo vedno večje prodiranje zla.
p. Anton

Ni komentarjev:

Objavite komentar