in lajša črevesne bolečine,
preprečuje napenjanje ter pospešuje izločanje želodčnih sokov.
Za lajšanje bolezenskih
težav uporabljamo korenino vrtne angelike (Angelicae
radix).
Druga imena za vrtno
angeliko (Angelica archangelica L.) so:
zdravilni gozdni koren, sveta grenčica, žlahtna angelika, vrtna vanelka,
arhangelika.
Latinsko ime te zdravilne
rastline nam daje slutiti, da je bila v preteklosti ta zdravilna rastlina zelo
cenjena zaradi njene učinkovitosti, saj njeno ime pravzaprav pomeni »angelsko
zelišče«. Ime archangelica izhaja iz grške besede arkhangelos (= nadangel). Legenda
pravi, da je nadangel Gabrijel ljudem povedal uporabo te rastline v zdravilne
namene. Kitajski cesar Šing Nong (3500 pr. Kr.) je v zeliščarskem spisu
angeliko opisal kot zdravilo pri boleznih prebavil, ledvic in srca. Imenovali
so jo tang kvej in to ime je obdržala na Daljnem vzhodu še danes. Neka legenda
tudi pravi: v domači vasi je bilo slišati govoriti o možaku, ki je dočakal 120
let. Sam je trdil, da je tako dolgo živel, ker je imel navado žvečiti namesto
tobaka angelikino koreninico.
Angelika je največkrat
dvoletnica, redkeje tri ali večletnica in zraste do 2,5 m visoko. Zgornji del
stebla je včasih rdečkasto obarvan. Spodnji listi so zelo veliki, dva do
trikrat pernati. Cveti julija in avgusta. Po enkratnem cvetenju in nastanku
plodov rastlina odmre. Socvetje je sestavljeno iz kobul, cvetovi so na dolgih
pecljih, zeleno beli in dišijo po medu. Sodi v družino kobulnic (Apiaceae),
kamor spadajo tudi navadna kumina, koriander, vrtni janež, navadni komarček,
pravi peteršilj idr. Dvoletno korenino izkopljemo jeseni, očistimo z vodo in
zrežemo po dolgem v 4 dele. Pri umetni toploti je ne sušimo, da eterično olje
iz rastline ne bi izhlapelo. Čeprav so po učinkovitosti najbolj cenjenje
korenine, lahko, preden rastlina zacveti, nabiramo tudi liste in cvetove.
Angelika raste v naravi v severnih deželah, na pobočjih Alp in Pirenejev in ob
rekah, ki pritekajo z gora. V Sloveniji angelike ne najdemo prosto rasti v
naravi, zato pa njeno sorodnico zasledimo po vlažnih gozdovih in travnikih:
navadni gozdni koren (Angelica officinalis L.), ki je po videzu in
učinkovanju zelo podobna vrtni angeliki, le da je nekoliko slabotnejša po
učinkovanju.
Angelika vsebuje eteričino
olje, kumarine, čreslovine, pektin, organske kisline, kot so angelikina,
jabolčna, ocetna, jantarjeva kislina in druge spojine. Deluje ugodno na
prebavila: preprečuje napenjanje, pospešuje izločanje žolča in želodčnih sokov,
pomirja vznemirjeno črevesje in lajša črevesne bolečine, deluje protimikrobno.
Uporabimo jo, kadar nam zaužita mastna hrana povzroča prebavne težave, imamo
občutek polnosti in slabosti v prebavilih, smo neješči, imamo vnetje želodčne
sluznice ali vnetje tankega in debelega črevesja ter pri začetnem čiru na
želodcu. Uporabni deli rastline so korenine, listi in semena. Največkrat se za
pripravo čajev in grenčic uporabljajo korenine. V ljudski medicini se angeliko
priporoča tudi ljudem, ki okrevajo po bolezni, študentom pred izpiti, saj
angelika deluje krepčilno, spodbujevalno. Nosečnice naj angelike ne uživajo.
Nasvet patra Simona Ašiča
zoper črevesne krče in slabo prebavo
Vino iz angelike: 60 g
sesekljane korenine namakamo v 1 litru belega vina 2 dni, nato dodamo še 2 g
uprašene korenine ter še dodatno namakamo 2 dni. Odcedimo in jemljemo po 2
žlici na dan v času trajanja težav.
Čajna mešanica ČreSIT patra
Simona Ašiča za izboljšano delovanje črevesja vsebuje:
-
30% rastline bazilike
(Basilici herba)
-
15% rastline rmana (Millefolii herba)
-
15% korenine vrtne
angelike (Angelicae radix)
-
10% plod komarčka (Foeniculi fructus)
-
10% rastline majarona
(Majoranae herba)
-
10% cvetov ognjiča (Calendulae flos)
-
10% list poprove mete
(Menthae piperitae folium)
Čaj si pripravimo kot
poparek: žličko čajne mešanice prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10
minut, pokrijemo, precedimo in pijemo do 3 krat dnevno.
Po pripravkih z angeliko
bomo torej posegli najpogosteje, kadar imamo težave s prebavo. Z njo si bomo
lahko lajšali tudi težave s hemoroidi in pri refluksu. Dodamo jo pa lahko tudi
v zeliščni kis, s katerim izboljšamo okus solati.
Barbara Kozan, mag. farm.